Georg Wishart

Georg Wishart

Født ca. 1513

Georg Wishart

Død 1546

Skotsk protestantisk reformator.

Brændt på bål for kætteri. Han menes at være årsag til John Knox omvendelse.

Oprindelig romersk-katolsk præst.

Da Wishart blev henrettet gik Knox først under jorden; men begyndte senere at prædike den reformerte lære.

George Wishart hører til den yngre gren af Pitarrow nær Montrose.

Han menes at have studeret på Kings College i Aberdeen; men sikkert er det at han har været student på universitetet i Leuven. Her bestod han eksamen i 1531. Han underviste i Det Nye Testamente på græsk som skolemester i Montrose, indtil efterforskning ved Biskop af Brechin i 1538 viste at han var kætter. Han fløj da til England, hvor lignende anklage mod ham blev fremstillet i Bristol i det følgende år af Thomas Cromwell. I 1539-1540 må han have været i Tyskland og Schweiz for i 1542 var han på Corpus Christi College i Cambridge, hvor han studerede og underviste.

Under et forhør af Ærkebiskop Thomas Cranmer blev George Wishart opfordret til at trække sine ytringer tilbage.

I 1543 rejste han tilbage til Skotland, nærmere bestemt Montrose, hvor han underviste i Den Hellige Skrift..’

David Beaton. Født 1494. Død 29. maj 1546. Myrdet.

Den skottiske mand ved navn Wishart blev involveret i et komplot imod ham med Kardinal David Beaton i spidsen. Der var mange der gik under betegnelsen skeptiske, deriblandt George Wishart. Han beskrives som en prædikant der har rejst i hele Skotland fra øst til vest siden 1544. Oplysningerne kommer fra John Knox´s disciple. Han begav sig fra sted til sted med stor fare for sit liv. Han beskyldtes af pavedømmet for at udbrede falsk lære i forskellige kirker og byer bl.a. Montrose, Dundee, (her forsøgte han at flygte for at redde sit liv). Ayr og Perth, Kyle, Edinburgh, Leith og Haddington. (John Knox havde været hans ledsager overalt).

I Ormiston i øst Lothian december 1545 blev han pågrebet af Jarlen fra Bothwell efter ordre fra Kardinal Beaton og ført til Edinburgh slot d. 19. januar 1546. Her blev Wishart retsforfulgt.

Forhørslederen hed John Lauder. Dommen lød på: Henrettelse ved brænding.

Gennemføres ved St. Andrews

d. 1. marts 1546.

Kardinal Beaton blev snigmyrdet d. 29. maj samme år. Wishart havde forudset profetisk at denne hændelse ville indtræffe. Mange så det som hævn over Georg Wisharts død.

George Wisharts prædikener fra 1944-45 blev populariseret som undervisningsmateriale af Calvin og Zwingli i Skotland.

Læren indeholdt: En modvilje at acceptere skriftemålet som sakramente, ønsker i stedet den frie vilje. Anerkendelse om præstekaldet af troende kristne. Fornægter opfattelsen af at Gud skulle være afhængig af et bestemt sted eller en speciel indviet præst. Han proklamerede at den sande kirke prædikede Guds Ord om tro og at kirken ikke er domineret af sakramenternes forvaltere.

Den morgen George Wishart skulle henrettes kom der to munke til ham. De var udsendte af Kardinalen. Den ene af dem hjalp ham i en sort frakke og den anden bandt krudt med en lunte omkring hans krop. Lige så snart han var placeret ved henrettelsesstedet var der en til at sætte reb omkring hans hals og en lænke blev fæstnet på ham.

George Wishart begyndte at bede: O, Du Frelser af denne verden, hav medlidenhed med mig! Fader i himlen. Jeg befaler min ånd i dine hænder.

Efter denne bøn sagde han til sine anklagere: Jeg går i forbøn for jer: ”Far i himlen, tilgiv dem for deres uvidenhed og deres onde tanker, glem deres løgne om mig. Jeg tilgiver dem af hele mit hjerte. Jeg beder dig Kristus at tilgive dem den uvidenhed der har fået dem til at dømme mig.”

Så blev han bundet til en pæl og der blev sat ild til lunten der var sat fast på ham, hvorefter man så flammer og røg.

Guvernøren af slottet stod meget tæt på og kunne høre sang fra flammerne. Munterhed, glæde og bøn om nåde og barmhjertighed. Flammerne er ubehagelige og besværlige for min krop; men det kan ikke knække min ånd. Der kom en profeti derinde fra flammerne: Han som nu så stolt ser ned på mig fra sin ophøjede plads (Her menes Kardinalen) skal om ikke lang tid nedstyrtes, selvom han nu har det så let. Denne forudsigelse var snart efter fuldført.

Henrettelsesmanden som var den store plageånd sad på sine knæ og bad: Hr. Jeg beder dig om at tilgive mig for at jeg er skyldig i din død. Svaret kom tilbage: Kom herhen til mig, og da han kom derhen fik han et kys på kinden og han blev tilgivet. Georg Wisharts hjerte var indstillet på at tilgive. Dernæst blev han henrettet og brændt til aske. De der stod og så på kunne ikke tilbage holde deres medlidenhed og sorg over det uskyldige offer. Det var et uskyldigt lam der blev slagtet.

Der gik ikke særlig lang tid efter martyrdommen på den velsignede Guds mand Georg Wishart som var blevet dømt til døden af David Beaton, den blodtørstige ærkebiskop og kardinal af Skotland og til hans eget endeligt. Hævnen hører Herren til. Den Almægtige Guds dom lod ikke vente på sig. I en af de sidste dage i maj skete det at kardinalen blev slået ihjel på sit eget slot St. Andrews. Han blev myrdet på sit leje.

Nyeste kommentarer

16.07 | 03:12

Oskar Grove Dear brother in christ I am pleased to inform that ours is a regi...

09.07 | 11:06

Jeg er Ove Kingod og stammer fra biskop Ths. Kingos storesøst...

20.11 | 07:41

Hej Oscar. Må jeg bruge billedet David spiller for Saul fra www.denglad...

19.11 | 13:51

Tak for positiv respons. Utroligt alligevel at Kingo slægten har været her.

unsplash